Facebooktwitterpinterestmail

Nie wyobrażamy sobie Wigilijnego stołu bez kiszonek. Kapusta kiszona to podstawa farszu do pierogów, krokietów, to kapusta z grochem i świąteczny bigos. Barszcz koniecznie na zakwasie z buraków kiszonych a sałatka jarzynowa i śledź z ogórkami kiszonymi. Królują gołąbki w kiszonych liściach. Przepisy na te i inne dania znajdziecie tu.

Polecamy nasz najnowszy przepis na kapustę z grzybami

Składniki:
  • 100 g suszonych grzybów: podgrzybków i prawdziwków
  • 2 szklanki wody
  • 2 kg kapusty kiszonej.
  • 3 cebule
  • pięć ząbków czosnku
  • kilka łyżek oleju tłoczonego na zimno
  • 100 g suszonych śliwek
  • przyprawy i zioła: łyżeczka majeranku, po pół łyżeczki rozmarynu i kminku, 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżka miodu

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy 2-3 szklankami zimnej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin, albo na noc. Kapustę kroimy na drobniejsze części (nie płuczemy!). Wkładamy do garnka i wlewamy wodę z grzybów i ok. 2 szklanek wody. Dodajemy do garnka liście laurowe, ziele angielskie, kminek, rozmaryn, majeranek, pokrojone grzyby i śliwki gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę, a następnie przysmażamy na złoty kolor na zimnotłoczonym oleju rzepakowym i dodajemy do kapusty razem z posiekanym czosnkiem. Wszystko razem gotujemy ok. 1 godziny. Doprawiamy solą i miodem do smaku. Kapusta najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy się „przegryzie”.

Więcej przepisów na:
https://dolnoslaskiwarsztat.org/swieta-u-sznajderow-przepisy-i-pomysly-z-fermentem/?fbclid=IwAR0OXjJkibw8nN8fPq2bd6REpJ78sv26cuuXdZHZLJHu8hR54Tw-0ynyh5I
Lub w wersji PDF
Święta u Sznajderów

Komentarze są zamknięte