Facebooktwitterpinterestmail

Na pierwsze zbiory rzodkiewek w tym roku oraz na ich pierwsze kiszenie przyjechał do nas Mateusz Szymkowiak z programu TVP2: „Pytanie na śniadanie”. To duże emocje, gościć ogólnopolską telewizję w naszych małych Karnicach. Pogoda nam dopisała i zdjęcia się udały! Kiszone rzodkiewki posmakowały Warszawiakom! Cieszymy, się, że mogliśmy promować naszą Dolinę Baryczy i zachęcić do kiszenia warzyw. Bo jak wiadomo, wszystko co kiszone – jest zdrowe, pełne witamin i co najważniejsze, zawiera moc bakterii probiotycznych, wspierających odporność.

A jak ukisić rzodkiewki? To bardzo proste. Metoda jest dokładnie ta sama, co przy kiszeniu ogórków. Układamy umyte rzodkiewki w słoiczku, dodajemy przekrojone ząbki czosnku i zalewamy solanką (na 1 litr wody, zimnej, prosto z kranu, łyżka soli kamiennej, najlepiej kłodawskiej, która z tego samego okresu i ma takie same cenne właściwości co himalajska, najczystsza i najzdrowsza sól na świecie). Zakręcamy słoiczek i odstawiamy na 5 dni w temperaturze pokojowej z dala od słońca. Jeśli chcesz kupić kiszone rzodkiewki to zapraszamy do naszego sklepu Produkty z Tradycją.

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: Kiszonki Sznajderów można obejrzeć aż 3 relacje z kiszenia rzodkiewek:

Komentarze są zamknięte