W związku ze zbliżającymi się świętami, przedstawiamy Państwu sprawdzony przepis na tradycyjny dolnośląski bigos, który idealnie pasuje na stół wigilijny.
Przepis
- 1 kg czerwonej kapusty kiszonej i 0,5 kg kapusty czerwonej surowej
- 2 duże jabłka
- 1 cebula
- 100 g rodzynek
- 50 g masła
- 2 goździki, ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki miodu
- sól i świeżo zmielony pieprz
- pętko kiełbasy i boczek
Kapustę kiszoną czerwoną obgotowujemy przez 30-40 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Po ugotowaniu studzimy ją, odciskamy i drobno kroimy. Kapustę świeżą drobno siekamy. Jabłka kroimy w kostkę. Cebulę siekamy.
Masło roztapiamy w rondlu i szklimy cebulę. Dodajemy kapustę surową, a następnie goździki, jabłka, rodzynki, wino oraz 100 ml wody. Mieszamy i całość dusimy około 2h na małym ogniu.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z małą ilością wody i łączymy z kapustą. Na koniec do bigosu dodajemy pieprz, sól, miód oraz pokrojone w kostkę i smażone: boczek i kiełbasę. Najlepiej smakuje kolejnego dnia.
Komentarze są zamknięte