Facebooktwitterpinterestmail

Przepis na tradycyjne gołąbki mięsne zawijane w liście kapusty kiszonej w całych główkach.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z szynki
  • 1 główka kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • 200 g kaszy jęczmiennej drobnej
  • 
200 g śliwek suszonych bez pestek
  • 3-4 łyżki chrzanu śmietankowego
  • pieprz, 
sól, 
kminek mielony,
 koper
  • 500 ml śmietany 30%
  • 
2 włoszczyzny do bulionu

Przygotowanie:

Kapustę rozbieramy na pojedyncze liście, odcinamy twarde części. Cebulę przesmażamy na smalcu dodajemy kasze, podlewamy bulionem. Przygotowujemy kasze na pół twardo. Kaszę łączymy z mięsem, połową śliwek suszonych, doprawiamy wszystko przyprawami. Zwijamy gołąbki, układamy na blaszce i zalewamy bulionem.

Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z chrzanem. Przed podaniem posypujemy koprem i śliwkami suszonymi.

Komentarze są zamknięte