Facebooktwitterpinterestmail

Z wielką przyjemnością publikujemy najnowsze wyniki badań naszych kiszonych warzyw. Przetestowaliśmy kapustę, buraki i ogórki na wszelkie możliwe pestycydy i potwierdziło się to, co wiemy od zawsze: nasze warzywa są bezpieczne, zdrowe i można je śmiało jeść! Kisimy tylko własne warzywa, a proces kiszenia jest w pełni naturalny, jako efekt powolnej, długiej, samoczynnej fermentacji. Potwierdzają to również kontrole z WIJHARS i Sanepid, ale chcieliśmy mieć zewnętrzne, niezależne badanie potwierdzające nasze słowa. Oto one. Miłego czytania i oczywiście jedzenia – zapraszamy do naszego sklepu internetowego www.produktyztradycja.pl

KOMENTARZ:
Warzywa różnią się pod kątem ich chłonności i podatności na gromadzenie azotanów/azotynów. Stąd dla każdego jest inna dopuszczalna norma, czyli poziom bezpieczny.
Norma dla Azotanów/azotynów:
buraki 1800 mg/kg , u nas 1460 mg/kg
kapusta 1000 mg/kg, u nas 255 mg/kg
ogórki 400 mg/kg, u nas 225 mg/kg

DO POBRANIA:
Kapusta kiszona – wyniki badań
Buraki kiszone – wyniki badań
Ogórki kiszone – wyniki badań

NORMY DLA PESTYCYDÓW:
Warzywa dzielą się również na mniej i bardziej chłonne w zakresie podatności na pestycydy. Z załączonych raportów wynika, że nie stwierdzono obecności żadnych pestycydów w naszych produktach, z wyjątkiem śladowych ilości jednego z fungicydów w ogórkach.
Wg unijnych norm dot. środków chemicznych „propamocarb” jest dozwolonym środkiem przy uprawie ogórków, stosowany przy chorobach grzybowych (tzw. fungicyd). Norma dopuszczona dla ogórków to 5mg/kg, u nas pozostałe śladowe ilości: 0,026mg/kg czyli na granicy oznaczalności, w pełni bezpieczne.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018R0832&from=EN

Komentarze są zamknięte