Facebooktwitterpinterestmail

Gołąbki wegetariańskie:

8-10 liści kiszonej kapusty, 1 szklanka kaszy białej gryczanej, 1/2 szklanka czerwonej soczewicy, 1 cebula, 1/2 cukinii, 1 marchewka, kawałek pora, 2 ząbki czosnku, suszony mielony pomidor, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 jagody jałowca, majeranek, cząber, pęczek zielonej pietruszki, sól, pieprz, 3-4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1/2 szklanki soku z kapusty kiszonej.

Liście kapusty zalej wrzątkiem i gotuj przez 5 minut. Następnie zalej zimną wodą i delikatnie wyłów. Kaszę przepłucz i ugotuj do miękkości. Ugotuj soczewicę, może lekko się rozpadać. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i pora. Dodaj cząber, majeranek, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, suszony pomidor i pieprz. Smaż ok 3-4 minuty ciągle mieszając. Dodaj posiekany czosnek i posiekane marchew i cukinię, smaż aż lekko się zarumienią. Wyciągnij liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. W misce wymieszaj warzywa, kaszę, soczewicę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli farsz jest zbyt sypki dodaj 2 łyżki mąki. Rozłóż liście kapusty, połóż farsz, złóż boki i zawijaj jak zwykłe gołąbki. Na dno garnka nalej parę łyżek oleju, przełóż gołąbki i postaw na małym ogniu. Niech gołąbki się podsmażą od spodu. Przykryj i duś ok 10 min. Następnie lekko podlej bulionem warzywnym oraz sokiem z kapusty kiszonej i duś kolejne 20-30 minut. Podawaj z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Komentarze są zamknięte