Gołąbki staropolskie w kiszonych liściach kapusty

Facebooktwitterpinterestmail

Gołąbki staropolskie z 1908 roku:

Przepis:

  • kapusta kiszona w całych głowach
  • baranina lub tłusta karkówka
 300g
  • suszone grzyby: prawdziwki 200g
  • ryż – 1 szklanka
  • masło, 2 cebule, sól, pieprz

Moczymy prawdziwki w ciepłej wodzie przez godzinę. Nastawiamy rosół (2 litry) na bardzo wolnym ogniu. Dodajemy namoczone grzyby. Szklankę suchego ryżu prażymy na maśle. Smażymy cebule na maśle do delikatnego brązu. Wyciągamy ugotowane grzyby i drobno siekamy. Mieszamy baraninę z ryżem, cebulą, grzybami. Solimy i pieprzymy.

Zawijamy gołąbki. Liście kwaszonej kapusty same odchodzą od głowy. Gołąbki przekładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy rosołem. Dusimy pod przykryciem w 160 stopniach minimum 2 godziny. Najlepsze są odgrzane następnego dnia. Podajemy ze śmietaną

Komentarze są zamknięte