Facebooktwitterpinterestmail

Co wy na to, żeby w Waszym żurku wielkanocnym pojawiły się niebieskie jajka i to bez żadnych sztucznych barwników, farbek czy innej chemii? Zaciekawieni? No to posłuchajcie, co trzeba zrobić.

Tradycyjne pisanki mają kolorowe skorupki, a po obraniu już wcale nie są atrakcyjne. Dlatego mamy dla Was oryginalną propozycję. Gotujemy jajka, najlepiej w osolonej wodzie, wtedy łatwiej je obrać. Farbujemy już obrane jajka, żeby w żurku pływały kolorowe.

Do miseczki wlewamy sok z kiszonej kapusty czerwonej (miseczka musi być na tyle duża, by zmieściło się w niej całe jajko) i zanurzamy w nim jajko na 2-3 sekundy. Jajka odstawiamy do wyschnięcia. Na początku jajka są lekko różowe, ale już po chwili zaczynają zmieniać kolor na niebieski, a po 5-10 minutach są gotowe i całe turkusowe. Wiecie dlaczego tak się dzieje? Sok z kiszonej kapusty czerwonej to źródło niebieskich antocyjanów, czyli związków polifenolowych, które wykazują duże właściwości antyoksydacyjne. Są to składniki kluczowe dla naszego zdrowia. Smacznego!

Możecie też spróbować pokolorować jajka w soku z kiszonych buraczków. Wtedy będą jasnoróżowe.

Pamiętajcie, że naturalnie kiszone warzywa wspierają Waszą odporność, ponieważ są pełne żywych bakterii probiotycznych. Warto je jeść codziennie.

Nie wiecie gdzie kupić sok z kiszonej kapusty? Służymy pomocną mapką!
www.sznajder.agro.pl/sprzedaz-detaliczna

Teraz lepiej zostać w domu i zamówić sok przez internet:
www.sklep.produktyztradycja.pl/kiszonki

Nasze rodzinne jajka jak malowane!

Komentarze są zamknięte