SOK Z KISZONYCH BURACZKÓW

Buraki są naturalnym antyoksydantem i wykazują działanie w profilaktyce nowotworów. Obniżają poziom złego cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy. Zawierają mnóstwo witamin (m.in. A, C i z grupy B), a także żelazo, potas, wapń, magnez, kobalt, cez, rubid i kwas foliowy.

Sok z kiszonych buraków oczyszcza i wzmacnia krew (zwiększa liczbę czerwonych krwinek), przez co wspomaga leczenie anemii. Polecany przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu, szczególnie po leczeniu antybiotykami.

Sok z kiszonych buraków w naturalny sposób poprawia odporność, ponieważ przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii i wspomaga pracę wątroby oraz nerek, a przez to oczyszcza cały organizm.

Jest niepasteryzowany i dzięki temu bogaty w dobroczynne bakterie probiotyczne, które powstają podczas kiszenia. Jednocześnie w procesie fermentacji zawarty w warzywach cukier jest zużywany przez bakterie, a przez to jego zawartość w soku jest obniżana do minimum.

Produkt przebadany w Katedrze Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu:  Zawiera naturalne związki o właściwościach prozdrowotnych tj. betalainy i związki polifenolowe. Wykazuje właściwości przeciwutleniające. Polecany w profilaktyce przewlekłych chorób niezakaźnych tj.: otyłość, choroby układu krążenia.

Sok dostępny jest w szklanych butelkach o pojemności 250 ml. Powinien być przechowywany w temperaturze do 10 st. C.

Skład: sok wytłoczony z kiszonych buraczków (buraki i czosnek z własnych upraw, woda, sól kamienna z Kłodawy)
Nasz sok został wyróżniony na targach Pyszna Polska w czerwcu 2017r. oraz w konkursie Nasze kulinarne Dziedzictwo we wrześniu 2017. Polecamy dodać go do barszczu czerwonego, barszczu ukraińskiego, chłodnik.