FAKT TV z Kamerą u Sznajderów w sezonie ogórkowym

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Sezon ogórkowy w Karnicach okiem kamery dziennikarzy Fakt. Jest okazja by obejrzeć nasze gospodarstwo.

Te ogórki kiszone poleca sam Robert Makłowicz

Ich ogórki zachwyciły Roberta Makłowicza. I to dwa lata z rzędu. Słynny podróżnik kulinarny wyróżnił je na festiwalu Europa na Widelcu. Sekret tkwi w naturalnych produktach i prostocie przepisu. Wystarczy ogórek gruntowy (o długości między 5 a 7 cm), koper, polski czosnek i wyparzone słoiki. Zalewę najlepiej przygotować z niechlorowanej wody i soli kamiennej niejodowanej. Wystarczą trzy dni i mamy nieziemskie ogórki małosolne. Kto chce kiszone, musi poczekać odrobinę dłużej. A co dokładnie zrobić, by samemu sobie móc się nimi delektować w domu? Opisuje w filmiku Emilia Chmura (36 l.) z Gospodarstwa Rolnego Sznajder.

Więcej informacji na stronie www.fakt.pl

Przepis na ogórki kiszone

Prosty przepis i dbałość o szczegóły to sekret udanych kiszonek:

  1. Ogórki do kiszenia powinny być zebrane w szczycie sezonu (lipiec/sierpień), prosto z pola.
  2. Umyte ogórki układamy w czystych i wyparzonych słoikach i zalewamy wodą zmieszaną z solą (1 łyżka soli na 1 litr wody).
  3. Dokładamy koper, z łodygami i kwiatami oraz czosnek – przekrojone na pół ząbki.
  4. Całość odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po kilku dniach mamy delikatnie ukiszone ogórki małosolne.
  5. Zapasy odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Smacznego!!

Komentarze są zamknięte