KAPUSTA KISZONA W GŁÓWKACH

Kapusta jest kiszona metodą tradycyjną, jesienią, zaraz po zbiorach. Nie zawiera konserwantów, octu, wybielaczy, przyspieszaczy fermentacji, dzięki czemu jest to naturalny, bardzo zdrowy produkt o wyjątkowym smaku i kruchości.

Kisimy kapustę w całych główkach z naszych upraw, dodajemy sól kamienną z kopalni w Kłodawie.

Kapusta jest niepasteryzowana, dzięki czemu zachowuje bogactwo bakterii probiotycznych. Należy przechowywać ją w lodówce.

Kiszona kapusta w główkach sprzedawana jest w wiaderkach 5l., jest to cała główka (2,5 – 3kg) zanurzona w 2 litrach soku z kiszonej kapusty.

Nasza kiszona główka kapusty wygrała aż w 3 konkursach:

  • podczas Targów TARECO w 2016r.  otrzymała tytuł „Najlepszy Produkt Naturalny”,
  • w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w 2016 r.  zajęła pierwsze miejsce,
  • podczas Food Show w Katowicach w 2017 r. zdobyła tytuł Food Show Star „Najlepszy produkt dla sektora HoReCa”.

Liście kapusty kiszonej idealnie nadają się na gołąbki:

Przepis gołąbki Prababci Marii Sznajder
Przepis gołąbki ziemniaczane
Przepis gołąbki mięsne
Przepis gołąbki wegetariańskie
Przepis gołąbki po staropolsku