Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

W związku ze zbliżającymi się świętami, przedstawiamy Państwu sprawdzony przepis na tradycyjny dolnośląski bigos, który idealnie pasuje na stół wigilijny.

Przepis

  • 1 kg czerwonej kapusty kiszonej i  0,5 kg kapusty czerwonej surowej
  • 2 duże jabłka
  • 1 cebula
  • 100 g rodzynek
  • 50 g masła
  • 2 goździki, ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki miodu
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • pętko kiełbasy i boczek

Kapustę kiszoną czerwoną obgotowujemy przez 30-40 minut z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Po ugotowaniu studzimy ją, odciskamy i drobno kroimy. Kapustę świeżą drobno siekamy. Jabłka kroimy w kostkę. Cebulę siekamy.

Masło roztapiamy w rondlu i szklimy cebulę. Dodajemy kapustę surową, a następnie goździki, jabłka, rodzynki, wino oraz 100 ml wody. Mieszamy i całość dusimy około 2h na małym ogniu.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z małą ilością wody i łączymy z kapustą. Na koniec do bigosu dodajemy pieprz, sól, miód oraz pokrojone w kostkę i smażone: boczek i kiełbasę. Najlepiej smakuje kolejnego dnia.

Komentarze są zamknięte